Het Colosseum in Rome is misschien wel een van de bekendste bouwwerken ter wereld. Want zeg nou zelf: wie heeft er nou nog nooit van gehoord?! En alhoewel je waarschijnlijk ook wel een idee hebt van de historische achtergrond van dit Romeins amfitheater, ken je vast niet de hele geschiedenis. Op deze pagina lees je alles over de ontstaansgeschiedenis en achtergrond van het Colosseum.
De nalatenschap van keizer Nero
Als we het hebben over de geschiedenis van het Colosseum, moeten we eerst een paar jaar terug in de tijd. Namelijk naar het jaar 68 na Christus. Dit was het jaar waarin de beroemde keizer Nero zijn eigen leven nam. Na zijn dood liet hij het Romeinse rijk bankroet en verslagen achter. Onder zijn bewind werd een deel van Rome verwoest door een grote brand en de geruchten deden de ronde dat hij daar zelf een hand in had gehad. Deze werden gevoed omdat keizer Nero op de plek die door de brand verwoest was een enorm overdadig paleis voor zichzelf bouwde: het Domus Aurea.
Herstel na een periode van chaos
Door het wanbestuur van keizer Nero, heerste er onrust in het rijk. In de jaren na de dood van Nero woedden er dan ook verschillende burgeroorlogen. In deze tumultueuze jaren kwamen er binnen 1 jaar maar liefst vier (!) verschillende keizers aan de macht. De vierde was keizer Vespasianus in het jaar 69 na christus. Hij zou uiteindelijk 10 jaar aan de macht blijven en worden opgevolgd door zijn zonen Titus (79-81) en Domitianus (81-96). De Flaviaanse keizers, zoals Vespasianus en zijn zonen bekend werden, probeerden de excessen van het Romeinse hof af te zwakken, het gezag van de Senaat te herstellen en het openbaar welzijn te bevorderen.
Cadeau aan het volk
Als teken van goedgezindheid en om zijn trouw aan het Romeinse volk te bewijzen, besloot hij hen een cadeau te geven… het Colosseum! Hier zou het volk kunnen gaan genieten van gladiatorengevechten en andere vormen van vermaak. Als extra statement liet hij dit amfitheater op de grond bouwen van het gouden paleis van Nero. En zo geschiedde: in 72 A.D. werd onder Vespasianus’ toeziende oog begonnen aan de bouw van het Colosseum.
Op zijn hoogtepunt
Acht jaar later was het Colosseum klaar om in gebruik te worden genomen. In de tussentijd was Vespianus zoon, keizer Titus, aan de macht gekomen (Vespianus overleed tijdens de bouw). Hij besloot om groots uit te pakken om de opening van zijn vaders cadeau aan het volk te vieren met de 100daagse spelen. Ja je leest het goed, de keizer organiseerde spelen die ruim drie maanden zouden duren. Na zijn opening deed het Colosseum zo’n 390 jaar dienst als ‘brood en spelen’ voor het volk. In die jaren werden er zo’n 400.000 mensen en 1 miljoen dieren gedood.
Door de eeuwen heen
In de middeleeuwen werd het Colosseum gebruikt voor een heel ander doeleinde. Mensen kwamen er samen om te bidden. Het amfitheater deed dienst als kerk. Later gebruikten de bekende Romeinse families, de Frangipane en de Annibaldi, het bouwwerk als vesting. Daarna raakte het langzaamaan in verval. Aardbevingen en zware stormen eisten hun tol en ook vandalisme trok een zware wissel op het Colosseum. Langzaam maar zeker raakte het verder in verval. Het wordt zelfs een steengroeve gebruikt voor bouwprojecten, waaronder de kathedralen van St. Peter en St. John Lateran, het Palazzo Venezia en de verdedigingswerken langs de rivier de Tiber.
De restauratie begint
Het Colosseum werd uiteindelijk voor bijna tweederde verwoest door aardbevingen, vandalisme en verwaarlozing. Maar rond 1990 begon men met de restauratie en die is nog steeds aan de gang. Inmiddels is het een van de belangrijkste toeristische attracties van Rome en ontvangt jaarlijks miljoenen bezoekers.
No Comments