Nieuws over het Colosseum

Dit wist je nog niet over het Colosseum

Het Colosseum is wellicht een van de meest beroemde, historische bouwwerken ter wereld. En hoewel je er wellicht al veel wilde verhalen over gehoord hebt zijn er nog veel leuke weetjes die je waarschijnlijk niet kent. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Andere naam

Wij kennen dit wereldwonder tegenwoordig allemaal onder de naam ‘Colosseum’, maar zo werd dit gebouw in vroegere tijden helemaal niet genoemd. Men noemde toen het Flavisch amfitheater. Deze naam verwijst naar de dynastie van keizer Vespasian. Hij was de eerste heerser van de ‘Flavische dynastie’. Waar het woord Colosseum vandaan komt is niet 100% zeker. Maar me vermoedt dat de naam hoogstwaarschijnlijk is afgeleid van een beeld dat ooit voor dit oude theater stond en de naam Colossus droeg.

Gokken was verboden

Het werd aan de lopende band gedaan, maar officieel was het verboden: gokken. Het gebeurde natuurlijk op grote schaal, maar moest wel verborgen worden. Want gokken was nergens in Rome toegestaan en dus ook niet in het Colosseum. Overigens nog iets anders wat verboden was in het amfitheater, was alcohol. Dat zou je ook niet verwachten he?

Complete dierenrassen stierven (bijna) uit

Niet alleen heel veel mensen lieten het leven op het (strijds)toneel vaan het Colosseum. Ook meer dan een miljoen dieren werden er op brute wijze uitgemoord. En de dood van deze vele beesten zorgden ervoor dat het aantal leeuwen, jaguars en tijgers in Afrika aanzienlijk dropte. En alsof dat nog niet genoeg was zorgde de schouwspelen er zelfs voor dat er complete dierenrassen uitstierven, zoals de Noord Afrikaanse olifant. Ook het Nijlpaard werd niet langer gezien in de Nijl.

– Koop nu tickets voor het Colosseum –
Ga jij binnenkort naar het Colosseum in Rome? Koop dan nu je tickets online. Zo voorkom je dat je uren in de rij moet staan voor een toegangskaartje.

Bovenop een meer

Op de plek waar nu het Colosseum staat lag ooit een groot meer. Een meer dat met de hand gegraven werd in opdracht van niemand minder dan keizer Nero. Nero had een gigantische villa voor zichzelf laten bouwen met daarbij dit pompeuze privé meer. Na zijn dood werd de opdracht gegeven zoveel mogelijk van zijn sporen te wissen. Zo kwam het dat een paar jaar later het meer werd gedempt en de nieuwe keizer Vespasian op die plek het Colosseum op liet trekken. De nieuwe keizer liet zo ook zien dat hij iets voor het volk wilde betekenen in plaats van alleen maar dingen voor zichzelf te laten bouwen, zoals Nero dat had gedaan.

Brokstukken gebruikt voor andere gebouwen

Een groot deel van de beschadigingen aan het Colosseum werden veroorzaakt door natuurgeweld. De grootste klappen liep het amfitheater op in het jaar 847 en 1231. Beiden keren werd het getroffen door een aardbeving. En in die tijd deed men nog niet aan reconstructies. In tegendeel, de brokstukken werden gebruikt voor de bouw van andere constructies. Zo werd marmer uit het Colosseum gebruikt voor de Sint Peters Basiliek.

Drie redenen voor de bouw

Het Colosseum werd gebouwd om 3 redenen. Twee daarvan ken je wellicht wel: het werd gebouwd als cadeau voor het volk om zo de populariteit van de keizer te vergroten en om verschillende vormen van vermaak een podium te geven. De derde reden was om de wereld te laten zien hoe goed de Romeinen waren in bouwkunde.

En dan nog wat cijfers

  • De laatste spelen met gladiatoren werden gehouden in 435 na Christus.
  • Jaarlijks bezoeken tussen de 4 en 5 miljoen mensen het Colosseum.
  • Men vermoedt dat zo’n 500.000 mensen stierven in de arena van dit theater.

Koop nu tickets

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply